Jeg gør drømme til virkelighed og har blandt mange sjove gøremål cyklet til Afrika, taget alene på motorcykel til Nordkap, kørt Italien rundt sammen med min søn på hver vores motorcykel sommeren 2022, gennemført en Ironman, gået på gløder, hoppet i faldskærm, rullet Bornholm rundt (100 km på rulleskøjter), svømmet 12 km havsvømning og i efteråret 2013 kastet mig over issvømning.
Jeg brænder for at gøre en positiv forskel for andre mennesker og er kendt for at være en kvinde, der sprudler af energi, og som elsker at motivere andre til at sætte sig mål og nå dem – både karrieremæssigt, følelsesmæssigt, kropsligt, helbredsmæssigt og sportsligt.
Grundstenen i mit arbejde er at fremelske de stærkeste ressourcer hos det enkelte menneske og få alle til at føle sig værdifulde, præcis som de er – alene og i et fællesskab.
Jeg har en uddannelsesmæssig baggrund som sygeplejerske, og arbejder som foredragsholder, zoneterapeut, akupunktør og lifecoach med egen klinik i Roskilde og selvstændig virksomhed siden 1989.
Har du brug for min assistance – se mere på www.liftyourlife.dk.
Ud over at have egen klinik rejser jeg rundt i hele Danmark med foredrag – bl.a. foredraget: Fra vinterbader til VM i Sibirien
Første dansker der svømmer 450 m i isvand
Den 20.-23. marts 2014 deltog jeg i VM i issvømning i Finland i byen Rovaniemi – 7 km nord for Polarcirklen – og blev den første dansker, der har svømmet 450 m til et VM.
Vi svømmede i koldt vand lige omkring frysepunktet i et svømmebassin hugget ud af isen i Finlands længste flod Kemijoki – kun iført en badedragt, et par svømmebriller og en obligatorisk hovedbeklædning.
Det rakte til en bronzemedalje i min aldersgruppe (50 -59 år)
Se sammendrag fra de 450 m
Læs blogindlæg fra den 20. marts 2014 – om hvordan jeg oplevede svømmeturen.
Sæt dig mål og nå dem
Historien kort: Jeg startede som vinterbader d. 2. okt. 2013 i Roskilde Vinterbadeklub med det mål at jeg ville styrke mit kredsløb og se om jeg kunne blive endnu gladere ved at vinterbade fem gange om ugen henover vinteren. I november 2013 blev jeg tippet om at der blev afholdt VM i issvømning.
Jeg googlede det og blev begejstret. Jeg ville til VM og ville inspirere andre danskere til at tage med. Jeg skrev til samtlige vinterbadeklubber i Danmark og tippede dem om det kommende VM i Lapland.
På det tidspunkt havde der været afholdt VM i issvømning i alt otte gange tidligere. VM afholdes hvert andet år og Danmark havde blot deltaget en gang tidligere – nemlig i 2012 med i alt tre deltagere. Af de tre kom to fra Roskilde Vinterbadeklub og de havde svømmet 25 m uden tid (dvs. uden tidtagning) og den sidste deltager kom fra Jylland og havde svømmet 25 og 50 m på tid.
Som min træning skred frem i vandet omkring saunaen i Roskilde Havn fik jeg mere og mere mod på at svømme den helt lange distance, og i december måned besluttede jeg mig for at stille op i kongedistancen på 450 m. Udfordringen var bare, at ingen dansker tidligere havde gjort det. Nu havde jeg 3½ måned til at vise at jeg med intens fysisk og mental træning ville være i stand til at gøre det.
Verdensmesteren var min læremester – og jeg giver gerne rådene fra mig
Jeg opsøgte verdensmesteren, svenske Anna-Carin Nordin, som gav mig gode råd om issvømning før VM. Hun inviterede mig til De Åbne Svenske Mesterskaber den 7.- 8. februar 2014 for at svømme 25 m i Nordsverige som en forsmag på VM i Finland 5 uger senere.
Se video – hvor jeg blev nr. 1 i min aldersgruppe og samlet nummer 3 ud af 20 deltagere – 2:13 sekunder efter Anna-Carin.
Mine mål til VM 2014
Ud over at gennemføre 450 m til VM var mit mål at sætte Danmark på verdenskortet i issvømning, og at blive den hurtigste danske kvinde i alle disciplinerne – der i 2014 var 6 i alt: 25 m bryst, 25 & 50 m fri, 450 m og i de to stafetter: 4 x 25 m bryst og 4 x 25 m fri.
22 danskere tog til Finland. Se resultatlisten her
Jeg nåede alle mine mål til VM i 2014 og besluttede samtidig at jeg ville deltage i VM i Sibirien marts 2016 – og her inspirere endnu flere danskere til at deltage.
VM 2016
Som sagt så gjort. Vi var 26 tilmeldte til VM i Sibirien, og dermed det femte bedst repræsenterede land i verden – blandt de 1275 deltagere der kom fra 42 forskellige nationer.
Her var mit personlig mål også at deltage i samtlige discipliner. Denne gang ni i alt, her i blandt de 450 m. Alt gik som planlagt. Alle havde en skøn tur. Det var et super veltilrettelagt VM. En fantastisk stemning og skønne mennesker. En ubeskrivelig stor sportslig oplevelse. Danskerne klarede sig suverænt flot.
Se resultatlisten for 2016.
Selv gennemførte jeg alle mine mål, satte personlig rekord på de 450 m og vandt fem af syv mulige individuelle medaljer. Alt det og meget mere er blevet til foredraget “Fra vinterbader til VM i Sibirien”.
Book foredraget
Fra vinterbader til VM i Sibirien – om at leve livet med livsnerve og sætte sig spændende mål og nå dem. Foredraget tilbydes på dansk og engelsk.
Ring og hør nærmere. Tlf. +45 40 37 33 21
Det danske flag skal repræsenteres til kommende verdensmesterskaber i issvømning
Efter deltagelsen til VM i Finland i 2014 og siden i VM i Sibirien i 2016 har jeg målrettet arbejdet på udbredelsen af kendskabet til issvømning i Danmark og sat mig målet at gøre issvømning til Danmarks nye nationalsport. Jeg håber, at mange flere danskere får øjnene op for glæden, der er forbundet med vinterbadning og det at turde svømme i det kolde vand.
Jeg drømmer om at Danmark bliver en nation af livsglade stærke issvømmere, og at vi er rigtig mange danskere – nybegyndere som øvede, der sammen finder vejen til kommende verdensmesterskaber og andre arrangementer i issvømning.
Mit håb er naturligvis at Danmark blander sig i toppen til både VM og OL.
22 danskere tog til VM i Finland i 2014 – 26 danskere havde fundet vejen til VM i Sibirien 2016, 95 tog med til VM i Estland i 2018 og 103 var tilmeldt til VM i Slovenien 2020, hvor Danmark med 103 tilmeldte deltagere blev det tredje bedst repræsenterede land i verden – på en delt tredjeplads med Rusland.
Nu skal mange flere med til VM, inklusive Worldcuppen og en masse af de andre issvømmerstævner, der afvikles i IWSA og IISA regi.
Når enden er god – er alting godt
Om end jeg var tilmeldt alle distancer til VM i 2018, så nåede jeg ikke selv at svømme i Tallinn, da jeg lige inden afrejsen blev syg og ikke fandt det forsvarligt at deltage. Jeg tog med for at bakke alle andre op, og havde jo igen glæden ved at kunne ekvipere samtlige danske deltagere med flag og den flotte danske uldhue i rød/hvide farver. Tak til alle der muliggjorde dette. Læs om flag, huer og sponsorer til VM 2018 og flag, huer og sponsorer til VM 2020.
Som tiden nærmede sig afgang til VM i Slovenien februar 2020, hvor vi skulle svømme i den smukke bjergsø Lake Bled, blev det mere og mere tydeligt for mig, at min mission ikke handler om at konkurrere og dermed presse min krop i det kolde vand. For mig handler det om at skabe rammer og bidrage til at andre kan opleve glæde, hvorfor jeg lige inden VM 2020 indstillede min aktive konkurrerende issvømmerkarriere, og tog med til Slovenien for at filme alle deltagere og glæde mig over at Danmark stillede med 103 tilmeldte deltagere. At vi skulle blive over 100 deltagere var mit mål allerede efter VM i 2016. Nu var målet nået.
Nu bruger jeg det meste at min tid som foredragsholder, issvømmercoach og på arbejdet med udbredelsen af kendskabet til issvømning i Danmark, for hvilket jeg i 2018 modtog prisen som Årets Ildsjæl af Dansk Svømmeunion.
I 2017 stiftede jeg Roskilde Issvømmer Forening – RISF der har haft kæmpe succes. Foreningen tæller langt over 110 medlemmer. For at kunne hellige mig andre spændende gøremål, som at medvirke til at starte en paraplyorganisation for issvømmere i Danmark hvor alle skal kunne være med, har jeg valgt at trække mig som formand for Roskilde Issvømmer Forening – RISF i 2023.
Når en kan – kan alle
At svømme 450 m i isvand er meget koldt, men ikke specielt – det specielle er at jeg troede på at det var muligt at blive den første der gjorde det.
Siden jeg svømmede 450 m i Finland i 2014, har flere danskere svømmet samme distance – og betydelig længere.
Danmark kan glæde sig over at vi slår verdensrekorder, høster masser af medaljer – både guld, sølv og bronze og har deltaget med i VM med en af verdens ældste issvømmer Kirsten Lind Hjorth på 87 år, der vandt sølv i 25 m bryst, Danmark har nu mange issvømmere, der har svømmet både 450, 500 og 1000 m og sågar flere der har gennemført en icemile på 1609 m i vand under 5 grader.
VM afvikles forskudt af hinanden hvert andet år af de to forskellige forbund IWSA (i lige år) og IISA (i ulige år).
Kontakt mig – hvis du vil høre mere.
Lad dig inspirere af levende billeder
Se videoer før, under og efter VM i 2014. Der er masser af gode råd og inspiration, når du selv skal mestre at opholde dig i – og svømme i koldt vand. Følg linket nedenfor:
Se et udvalg af mine videoer om issvømning og vejen fra idé til Bronzemedalje i 2014.
Følg videobloggen, hvor jeg har lagt masser af videoer op helt tilbage fra forberedelserne fra til VM i Finland 2014 og frem til nu.
Under titlen: “Issvømning – Danmarks nye nationalsport” er projektet i 2017 blevet udvalgt af Startblokken – Bevæg Dig For Livet mhp. foreningsudvikling og det at kunne bidrage til 25-50-75 visionen.
Alle skal have adgang til koldt vand
Jeg mener at det er en menneskeret at alle i Danmark skal have adgang til koldt vand og efterfølgende kunne få varmen i en sauna, hvorfor jeg i 2016 har søsat idéen om at danske nedlagte grusgrave skal bruges på helt nye rekreative måder. Vi skal have bygget svømmeanlæg der med vedvarende energi også kan holdes frostfrie om vinteren, så der kan trænes og afvikles stævner og undervisning i det kolde vand – året rundt.
Samtidig skal der naturligvis bygges omklædningsfaciliteter, regi- og klublokaler samt indendørs og udendørs rum, hvori det aftale og spontane møde kan opstå mellem mennesker.
Det skal være både handicapvenligt, have et socialøkonomisk aspekt og kunne inddrage mange forskellige menneske grupper, hvorved hele området omkring de danske grusgrave skal kunne anvendes af folk med interessere for svømning, badning, Kajakpolo, kajak, fiskeri, mountainbike, ridning, naturvandring, yoga, dans, musik mv.
Rigtig god fornøjelse ❤ Mette