På hjemmesiden www.outdorswimmer.com kan du finde mange nyttige informationer om at svømme udendørs og svømme koldt.
Iceswimmer.com bringer her en oversættelse af indlægget: After-drop is real – and how to deal with it! af Simon Griffiths

Afterdrop er ægte/en realitet – og hvordan man håndterer det : Af Simon Griffiths • Forlag • 1. oktober 2020 @outdoor_swimmer

Hvis du har brugt nogen tid på at hænge rundt i svømmere med åbent vand, har du muligvis hørt udtrykket “afterdrop”. Hvis du har svømmet i køligt vand, har du måske oplevet det. For de uindviede henviser afterdrop til faldet i din krops kropstemperatur, efter at du er kommet op af vandet.

Når du svømmer i køligt vand, prøver kroppen klogt på at beskytte vitale organer ved at reducere blodgennemstrømningen til huden og lemmerne. Således forbliver kernen varm, mens hud, arme og ben køler ned. Processen er kendt som perifer vasokonstriktion.

Kort efter du går ud af vandet slutter den perifere vasokonstriktion. Koldt blod fra dine lemmer og hud vender tilbage til din kerne, hvor det blandes med varmere blod og derved får din dybe kropstemperatur til at falde, selvom du er varmt klædt og bevæger dig ind i et varmt miljø. Derfor begynder du ofte kun at ryste 10 til 15 minutter efter at have forladt vandet.

Det er en god teori, men kan det virkelig være sandt, at din kernetemperatur bliver ved med at falde i et stykke tid, efter at du er færdig med at svømme?

Jeg havde chancen for at finde ud af det, da jeg deltog i en undersøgelse på Extreme Environments Laboratory ved Portsmouth University. Til eksperimentet var jeg nødt til at svømme i køligt vand (16 grader og 18 grader) i to timer, mens forskerne blandt andet overvågede min dybe kropstemperatur. Efter to timer ved 18 grader var min kropstemperatur faldet med omkring en halv grad. Jeg tørrede mig i et håndklæde, klædte mig på, tog en frakke og hat på og drak en varm te. Derefter kunne jeg se min temperatur falde til lidt over 36 grader, før den stabiliserede sig og derefter begyndte at klatre op igen. Det samme skete ved 16 grader, men effekten var større, minimumstemperaturen lavere og den tid, det tog at stabilisere sig længere. Afterdrop er en realitet. Mens din gennemsnitlige kropstemperatur muligvis stiger, vil din kerne køle af.

Hvad skal man gøre ved det:

  • Påklæd dig hurtigt og varmt. Umiddelbart efter svømning kan du føle dig godt tilpas, da det afkølede blod endnu ikke er vendt tilbage til din kerne. Det er bedst at pakke dig varmt på inden det gør det. Det er meget sværere at klæde sig på, når du ryster.
    (Medbring altid varmt tøj og fodtøj der er let at tage på. Dvs. undlad små knapper og lignende)
  • Tag ikke et varmt brusebad, da dette øger den hastighed, hvormed afkølet blod vender tilbage til kernen og gør faldet hurtigere og dybere. Svømmere med koldt vand har været kendt for at besvime i varme brusere. Vent, indtil du er varmet op igen, før du går i et varmt brusebad.
  • Forsøg ikke at køre eller cykle, før din kernetemperatur er genoprettet. Kørsel og rystelser er ikke en god kombination. Hvis din kernetemperatur falder for meget, og du bliver hypotermisk, kan det også påvirke dine kognitive evner. Derfor – husk først at køre når du er klar til det.
  • Drik noget varmt og spis noget. Rystelser er en meget energiforbrugende kropsfunktion. Du er nødt til at forbrænde det.
  • Hold øje med dine medsvømmere. En person, der ser helt fin ud i vandet, kan være i problemer 10 minutter senere og muligvis have brug for din hjælp.
  • Gå op af vandet, før du bliver for kold, da du fortsætter med at blive koldere efter svømning – giv din krop en sikkerhedsmargin.

Iceswimmer.com takker for nyttig viden og takker alle der deler deres viden om koldt vand med andre.

Som formand for Roskilde Issvømmer Forening – RISF har jeg selv været forbi hospitalet to gange med issvømmere der havde symptomer på underafkøling/hyoptermi. Det er en tilstand der kan være livstruende, så pas på dig selv og de andre.

Læs mere om sikkerhed for issvømmere her på www.iceswimmer.com

Læs om sikkerheds- og svømmeregler for medlemmer af Roskilde Issvømmer Forening – RISF

Læs også gæsteindlægget: Planlæg din træning af Dorte Lyager

Dyrk ny nationalsport – bliv issvømmer!
❤ – Fællesskab gennem isvand!
Mette

One thought on “Afterdrop er ægte/en realitet – og hvordan man håndterer det

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *